Je bent uniek.nl
Home Wie zijn wij? Artikelen Links Forum
lijn lijn lijn

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen? wat is dat?
De ene mens heeft het wel en waarom de ander niet?
Waar ligt dat aan? gaat het de 1 het meer voor de wind dan de ander?
Dat is toch iets wat mij op dit monment bezig houd en dan bedoel ik mijn mijn vertrouwen in mijzelf.
Het heeft toch te maken hoe je als mens tegen de wereld om je heen kijkt. Bij veel tegenslag kan het zijn dat je niet veel vertrouwen in je zelf heb: Omdat dat je altijd te horen heb gekregen in je omgeving: dat lukt je toch niet, je kan dat toch niet.
Op een gegeven moment ga je dat toch geloven ondanks dat je dat zelf niet wilt en zeker als dingen dan niet lekker lopen in het leven.
Dat het leven eigenlijk een gevecht is: dat je voor je eigen plekje moet vechten en hoe extra moeilijk het kan worden als je een chronische ziekte krijgt. Waardoor je over meer bergen heen moet om iets te kunnen bereiken.

Dat al kan er voor zorgen dat je je zelfvertrouwen gaat verliezen en dat je in een diep gat gaat vallen en depressief word, waardoor je niks/weinig meer durft aan te pakken.
Dat bemerkte ik in mijn eigen leven: Baan verliezen, en gezondheid wat er niet beter op werd en wat dingen in de persoonlijke sfeer, zorgde er allemaal voor dat ik weinig vertrouwen heb in mijn eigen kunnen omdat ik alleen naar de negatieve kanten bleef kijken en niet ging kijken naar wat ik wel nog kan.
(Dat kan een UWV niet voor je beslissen wat je wel en niet kan. Daar draait het toch alleen om het geld)

Dus waar ik nu mee bezig ben en ook een cursus voor volg: is het focussen, op juist de positieve dingen en eigenschappen van mijzelf.
Ik denk dat juist goed kan helpen om uit een negatieve spiraal te komen. Anders blijf je maar in een kringetje rondraaien zonder een uitweg te kunnen vinden. Aan negatieve dingen denken is, oh zo makkelijk. Daardoor worden de goeie/positieve dingen ondergesneeuwd en denk je alleen maar aan alles wat niet lekker/fout gaat en als je je zelf niet zo happy voelt versterkt dat alleen maar.
En het is juist de kunst om die spiraal te gaan doorbrekenen en dat is makkelijker gezegt dan gedaan.

Door aan positieve dingen van jezelf denken zorgt er voor dat je eigen wel wat waard vind, inplaats van uitgerangeerd omdat je niet gezond ben.
Verstandelijk denken dat je wel wat waard bent is wel makkelijk, maar nu moet het gevoel ook nog meewerken. En dat is een ander verhaal.
maar ondanks dat ik nog een lange weg heb te gaan weet ik dat ik er ondanks mijn beperkingen er toch mag wezen en ook waardevol ben en dus UNIEK ben.

geschreven door: Angelique